Imaginează-ți că te trezești cu razele calde ale soarelui de dimineață scăldându-ți chipul prin ferestrele dormitorului, iar din natură auzi trilul miilor de păsărele din grădina ta. Sau că îți bei cafeaua pe terasa învăluită în lumina dimineților de vară, alături de năzdrăvanii care-ți zburdă liberi prin iarba proaspătă dimprejur.
Cum îți sună?
Dă-mi voie să-ți prezint Domeniul Hajas.
Situat în Bihor, la o oră de condus de Oradea, pe DN 19B înspre Marghita, în localitatea Abrămuț la numărul 181, te invit să descoperi această oază încărcată de poveste, liniște și pace.
Prima mențiune datează din anul 1899, pe când Contele Zichy Ferenc, la vremea respectivă Ministrul Comerțului în Imperiul Austro-Ungar, îl utiliza drept conac de vânătoare.
Din 2010 proprietari sunt familia Hajas-Schmotzer. Oameni excepționali. Ei s-au străduit să păstreze arhitectura secolului XIX, pe care au completat-o atât de frumos cu elemente de mobilier pe care îl vei descoperi în sufragerie, unde tronează o sobă din teracotă albă - o mică operă de artă -, iar în antecameră a fost păstrat planșeul original.
Suprafața construită a conacului are 288 de metri pătrați. Îți dezvălui că doar la acoperiș s-au folosit peste 40 metri cubi de lemn și 14.500 de țigle tip solzi pe care s-au montat panouri solare. Curentul electric a fost adus de la peste 1 kilometru.
Tâmplăria originală a fost păstrată, iar ferestrele din lemn au fost dotate cu sticlă tip termopan pentru confortul termic atât de necesar în orice anotimp. Pardoseaua a fost turnată în beton, s-a montat scândură, s-a inserat material izolator și s-au aplicat podele din brad scandinav.
În partea de nord a domeniului, în parcul englezesc, găsești arbori de stejar și arțar, dar și arbuști ornamentali de peste 150 de ani, iar în partea de sud te vei bucura de nu mai puțin de 32 de soiuri de trandafiri și multe alte plante perene. Nu-ți mai spun de pergola sub care te vei bucura de băutura ta preferată, la umbră răcoroasă în zilele toride de vară.
Livada din partea de est este bogată în piersici, nectarini, vișini, peri, cireși și alte fructe proaspete pentru tine. Sau pentru o pălincă de neegalat. Pentru asta ai și câțiva cireși sălbatici. Nici nu-ți imaginezi ce licoare iese din cireșele sălbatice. Am gustat-o